Gehoorverlies verhoogt risico op vallen

BAARN – Voor ouderen kan vallen gevaarlijk zijn. Een gebroken heup kan hen zelfs fataal worden. Uit onderzoek van Johns Hopkins University blijkt dat slechter horen het risico op vallen aanzienlijk vergroot.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit 2001-2004 uit de National Health and Nutrition Examination Survey: hierin worden gegevens over de gezondheid van duizenden Amerikanen verzameld. 2017 deelnemers van 40-69 jaar lieten hun gehoor en evenwicht testen en beantwoordden vragen over of ze in het afgelopen jaar gevallen waren.

Mensen met een mild gehoorverlies van 25 decibel bleken drie keer zo vaak gevallen te zijn als degenen met een goed gehoor. Elke 10 decibel extra gehoorverlies verhoogde de kans op een val met 1,4. Dit verhoogde risico staat los van andere risicofactoren, zoals problemen met het evenwichtsorgaan of hart- en vaatziekten.

Mentale belasting
Een mogelijke verklaring is dat mensen die slechter horen zich minder bewust zijn van hun omgeving, waardoor ze sneller struikelen en vallen. Ook de mentale belasting kan een reden zijn volgens de onderzoekers: de hersenen moeten meer taken verrichten dan ze aankunnen.

"Kunnen lopen en balans zijn dingen die we vanzelfsprekend vinden, maar eigenlijk vragen ze veel van je cognitieve vaardigheden. Als gehoorverlies belastend is voor je mentale vermogens, houd je minder middelen over die je kunnen helpen met lopen en in evenwicht blijven”, zegt oorheelkundige Frank Lin.

Door: Jolanda Niemantsverdriet
Bronnen: Medical Xpress

Een gedachte over “Gehoorverlies verhoogt risico op vallen”

  1. Discogangers dragen nauwelijks oorbescherming

      woensdag 03 oktober 2012 | 05:22

    Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

    LEIDEN (ANP) – Vrijwel alle stappers hebben last van hun gehoor na een bezoekje aan de disco of een muziekevenement. Ruim een derde van de bezoekers heeft de volgende dag nog steeds last van een piep of suizen in de oren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting. Zij ondervroegen 130.000 mensen tussen de 18 en 35 jaar die een disco of muziekevenement hadden bezocht.

    De Hoorstichting noemt de woensdag gepubliceerde resultaten ,,verontrustend’’. Iemand die vaak blootstaat aan harde muziek of geluiden (tussen de 100 en 110 decibel) kan blijvende gehoorschade oplopen. Vrijwel niemand draagt echter gehoorbescherming, zoals oordopjes, zo blijkt uit het onderzoek.

    In Nederland zijn, tot groot verdriet van de Hoorstichting, geen wettelijke regels of richtlijnen over hoe luid muziek mag zijn bij evenementen. ,,Er is een convenant met evenementen dat het geluid maximaal 103 decibel mag zijn. Maar dat is erg vrijblijvend, als een organisatie zich er niet aan wil houden, dan sta je machteloos’’, aldus een woordvoerder van de Hoorstichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *