Categorie archief: dodelijke ongevallen

Veel doden door ongelukken met oude heftrucks

Er gebeuren te veel ongelukken met heftrucks. Gemiddeld eens in de twee maanden komt daarbij iemand om. De voertuigen zijn vaak verouderd en strenge regels om ermee te rijden ontbreken.

Meeste dodelijke bedrijfsongevallen door rijdende machines

Bron: greenity.nl
Het aantal dodelijke ongelukken in de agrarische en groene sector staat in juni al op 8. In heel 2017 waren er 7 dodelijke bedrijfsongevallen, zo meldt Stigas. In de agrarische en groene sector vallen er gemiddeld zestien doden per jaar. Dit aantal is een gemiddelde van de afgelopen 10 jaar, namelijk van 2008 tot en met 2017.

InspectieSZW (voorheen Arbeidsinspectie) ‘te weinig tijd voor preventie’

Door het groeiend aantal bedrijfsongevallen kan de Inspectie steeds minder tijd aan preventie besteden. Dit zegt IG Marc Kuipers vandaag in een paginagroot verhaal in de Telegraaf. Hij hoopt dat volgend jaar de verhouding tussen ongevalsonderzoek en preventie weer 50/50 is, “maar ik maak me daar zorgen over.”

evofenedex: ‘Zorg bij hitte voor voldoende water in magazijnen’.

Bron:Transport.nl
Hittegolf: maak een hitteplan voor de werkvloer.
Bedrijven moeten zorgen voor voldoende water in en rondom hun magazijn nu de temperatuur deze week in grote delen van het land boven de dertig graden uitkomt. Deze oproep doet ondernemersvereniging evofenedex die stelt dat de huidige hoge temperaturen vragen om een hitteplan voor de werkvloer. De oproep van evofenedex volgt op het vandaag van kracht worden van het Nationaal Hitteplan.

Aantal ongelukken op boerderij is ‘zorgwekkend hoog’

bron: Klungel/RTV Noord)
Het aantal ongelukken in en rond de boerderij is zorgwekkend hoog. Dat meldt de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie. In de afgelopen tien jaar vonden liefst 190 dodelijke ongevallen plaats bij agrarische bedrijven.

Aantal arbeidsongevallen moet naar nul in 2020

Aantal arbeidsongevallen moet naar nul in 2020 voor agrarische en groene sector

Het aantal dodelijke ongevallen in de agrarische en groene sector moet naar nul in 2020. Dat is de gezamenlijke ambitie van onder meer LTO Nederland, CUMELA en branchevereniging VHG.

Kamervragen over uitbuiting orderpickers in DC’s

bron:warehousetotaal.nl
Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP, heeft Kamervragen gesteld over de misstanden in magazijnen, waarbij arbeidsmigranten bij distributiecentra van Albert Heijn worden uitgebuit. Minister Koolmees zegt er vooralsnog van uit te gaan dat aan de geldende voorwaarden wordt voldaan.

Bestuurlijke waarschuwing kan onder omstandigheden als besluit worden aangemerkt

bron:www.ploum.nl
De grote kamer van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de ‘Afdeling’) oordeelde op 2 mei j.l. dat een bestuurlijke waarschuwing onder omstandigheden als besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht moet worden aangemerkt. Dit is een interessante ontwikkeling omdat een dergelijke waarschuwing in dat geval kan worden aangevochten bij de bestuursrechter.

Kommer Damen: ‘Strenge arbeidsinspectie kost Nederland omzet en banen’

bron:www.mkb.nl
‘Een bizarre, zotte situatie’, stelt Kommer Damen, directievoorzitter van de Damen Shipyards Group. Sinds 2014 boycotten grote rederijen de Rotterdamse haven voor onderhoud van cruiseschepen. En dat allemaal dankzij de boete die Royal Caribbean van de arbeidsinspectie kreeg voor de inzet van eigen, buitenlands personeel. ‘Simpelweg onverstandige politiek.’

Nijemirdum: vijfde Friese arbeidsdode in twee jaar door ongeluk met zwaar voertuig

Bron: www.lc.nl, door: Rutger van der Meij
In 2016 kwam bij een boerderij in Boijl een man om het leven bij een ongeluk met een verreiker.
Dodelijke arbeidsongevallen in Friesland, zoals woensdag in Nijemirdum, blijken opvallend vaak te draaien rond zware (landbouw)voertuigen.
Met het overlijden van de 19-jarige trekkerbestuurder die woensdag in Nijemirdum onder een vracht uien bedolven raakte, zijn er sinds 1 janauri 2016 officieel zes arbeidsdoden gevallen in Friesland. Bij alle ongelukken heeft de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) onderzoek verricht.