Dit deed de Inspectie SZW het afgelopen jaar

Bron:Arbo-online

Het jaarverslag van de Inspectie SZW is er weer en dat vat samen waar de inspecteurs in het jaar 2020 zoal mee bezig zijn geweest. Ze moesten zich vooral erg aanpassen aan de gevolgen van de pandemie, zo blijkt. En dat heeft zo ook z’n voordelen.

Samenwerken met een collega die flink verkouden is maar zich niet ziek durft te melden. Collega’s die te dicht bij elkaar in de kantine zitten, zonder dat de leiding van het bedrijf ingrijpt. Opgehaald worden voor je werk, in een busje met zoveel anderen dat afstand houden onmogelijk is. Het zijn enkele voorbeelden van meldingen die bij de Inspectie SZW zijn binnengekomen

Meldingen over onveilige werkplekken

Vanaf maart vorig jaar kwamen er zo’n 7.700 binnen in totaal bij de inspectie SZW. Bij ruim 2.200 meldingen ondernamen de inspecteurs actie om de werkomstandigheden coronaproof’ te maken. Vooral laagbetaalde flexibile arbeidskrachten lopen veel risico. Bijvoorbeeld in slachthuizen, landbouw en pakketbezorging. Aanvankelijk waren er ook veel meldingen vanuit de zorg over gebrek aan beschermingsmiddelen.  

Andere soorten arbeidsrisico’s

In veel sectoren werd thuisgewerkt. En dat gaat weer gepaard met andere arbeidsrisico’s, zoals ‘technostress’. Over dat fenomeen is nog niet zoveel bekend maar de inspectie heeft er wel aandacht voor.

Ongevalscijfers en boetes

Dat thuiswerken ziet de Inspectie SZW ook terug in de hoeveelheid ongevalsmeldingen. In 2020 waren het er 3655, een jaar eerder nog 4474. Het aantal ongevalsmeldingen in de cultuur, sport en recreatiesector daalde met 42 procent ten opzichte van 2019. In de horeca ging het om een daling van 40 procent. Maar ondanks die dalingen, kwamen 54 werknemers om. Dat is vergelijkbaar is met eerdere jaren. In totaal legde de Inspectie voor 13 miljoen euro aan boetes op, maar die zijn lang niet altijd coronagerelateerd.  

Lees ook: Minder ongevallen, corona bedankt!

Andere manieren van werken door Inspectie SZW

De inspectie zelf ontwikkelde ook andere werkwijzen zoals telefonisch of videocontact. Ook ging de gedifferentieerde aanpak bij arbeidsongevallen van start. Bij ongevallen waarbij het slachtoffer licht letsel oploopt, kunnen werkgevers eventueel zelf een verbeterplan opstellen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *