Bijna de helft van de flexwerkers verdient minder dan tweederde van een modaal salaris.

Nu doorpakken met aanpakken flexwerk

Bijna de helft van de flexwerkers verdient minder dan tweederde van een modaal salaris. Daarmee is Nederland de ‘koploper’ in Europa wat betreft beloning van mensen met een tijdelijk contract. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de Europese variant van het CBS.

Overigens worden bijbaantjes van minder dan 12 uur van bijvoorbeeld studenten en scholieren meegeteld. Nederland (48%) wordt in dit lijstje gevolgd door Polen (42.5%). In de buurlanden ligt het percentage een stuk lager: Duitsland 38.0%, Groot-Brittannië 36.4% en België 22,4%. Het Europees gemiddelde ligt op 31,3%.

Een kleinverdiener in Nederland krijgt maximaal 10,20 euro per uur. Bij een werkweek van 40 uur zou dat uitkomen op 21 duizend euro bruto per jaar. De Denen zijn een stuk beter af met 16,60 euro per uur.

Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten roept in zijn weblog minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de handschoen op te pakken. Hij constateert dat de minister zich de laatste weken heeft ontpopt als een medestander in de strijd tegen uitbuiting van mensen op de arbeidsmarkt, zoals in de champignonteelt.

Brandbrief

Van der Kolk verwijst naar voorstellen die Abvakabo FNV, FNV Bouw en FNV Bondgenoten onlangs in een brandbrief aan de minister gestuurd hebben:

– Uitbreiding van de controle en meer bevoegdheden voor de inspectieteams van SZW, ook om ontduiking van de cao aan te pakken. Daarbij is samenwerking met sociale partners een vereiste. De pakkans moet vergroot worden.

– Ook voor werkenden met een flexcontract moet de cao gelden. Naleving daarvan is niet alleen een verantwoordelijkheid voor sociale partners, maar ook voor de overheid.

– Draaideurconstructies – een ‘eindeloze’ opeenvolging van tijdelijke en flexcontracten – moeten aan banden worden gelegd.

Ketenaansprakelijkheid

– En niet te vergeten moet de werkgever – de inlener – voor de volle 100% aansprakelijk worden gesteld voor de arbeidsvoorwaarden van iedere werkende die bij hem over de vloer komt, ongeacht de wijze waarop het formele werkgeverschap geregeld is. In de Eemshaven moeten NUON en Essent (RWE) verantwoordelijk zijn voor de arbeidsvoorwaarden van al die werknemers die zij inhuren via aannemers en onderaannemers. En Albert Heijn moet ook verantwoordelijk worden gesteld voor ‘goed werkgeverschap’ in de keten. Je doet geen zaken met bedrijven die niet deugen! Ketenaansprakelijkheid noemen we dit.

Van der Kolk vervolgt: ‘Als minister Asscher deze handschoen oppakt kan het nog een mooi voorjaar worden. Dan krijgt de ‘sociale agenda’ echt betekenis. In 2013 moet het gebeuren!’

Meldpunt kruimelcontracten

Bij het meldpunt kruimelcontracten van de FNV zijn in een paar weken bijna 250 meldingen binnengekomen van mensen die zich uitgebuit voelen. Veel mensen die werken met een nulurencontract of min-maxcontract voelen zich uitgebuit en wanhopig. Tachtig procent doet hetzelfde werk als een collega met een vast contract, terwijl maar een kwart ook evenveel verdient. Driekwart wil liever een vast contract.

Eurostat: One out of six employees in the EU27 was a low-wage earner in 2010 (20 dec. 2012)

Blog Henk van der Kolk: 2013, jaar van gewoon goed werk!

Veel uitbuiting onder oproepkrachten

Meldpunt kruimelcontracten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *