Bestrating: vooruitgang, maar ruimte voor verbetering

Nieuwsbericht | 21-10-2015

2014 liet een verbetering zien in de arbeidsomstandigheden van werknemers die werken in de bestrating. Wel is er nog veel ruimte voor verdere verbetering. Dit concludeert de Inspectie SZW. In 2014 voerde ze 129 inspecties uit bij bestratingswerkzaamheden.

Bedrijven in de bestratingsbranche voeren steeds meer werkzaamheden mechanisch uit. Daardoor lopen werknemers minder risico op lichamelijke klachten. In 2014 trof de Inspectie bij 39% van de inspecties handmatig straten aan, in 2010 was dit nog 49%. Werknemers voeren nog altijd werk handmatig uit, dat ook mechanisch gedaan kan worden. Het percentage kan dus omlaag.

Opdrachtgevers doen nog niet genoeg

Het blijkt dat opdrachtgevers in nog niet voldoende doen om het werk veilig te maken. Bij het uitschrijven van de opdracht moet een opdrachtgever de arbeidsrisico’s van het ontwerp in kaart brengen, waaronder het risico van aanrijdingen bij werk aan de weg. Ook kan een opdrachtgever eisen dat een aannemer zijn werknemers veilig laat werken, bijvoorbeeld door handmatig straten niet toe te staan. Tot nu toe zijn opdrachtgevers zich nog niet voldoende bewust van hun rol bij het zorgen voor veilige werkomstandigheden.

Meerjarenprogramma

De Inspectie SZW schrijft dit jaar een nieuw meerjarenprogramma voor de grond-, weg en waterbouw. Daarbij bekijkt de Inspectie samen met partijen uit het werkveld hoe de arbeidsomstandigheden in de sector verder kunnen verbeteren.

Meer informatie

Meer informatie

Een gedachte over “Bestrating: vooruitgang, maar ruimte voor verbetering”

  1. Arbeidsomstandigheden in bestratingssector verbeterd
    22 oktober

    0 shares

    Martjan Kuit

    Martjan Kuit
    m.kuit@cobouw.nl 070-304 67 94

    De arbeidsomstandigheden van werknemers die werken in de bestrating zijn verbeterd, concludeert de Inspectie SZW. De inspecteurs zijn echter nog niet helemaal tevreden. Vooral opdrachtgevers zetten zich onvoldoende in.

    D e inspectie voerde in 2014 129 controles uit bij bestratingswerkzaamheden. Het percentage bedrijven waar sprake was van een overtreding was 8 procent hoger dan een jaar eerder. Desondanks is de inspectie redelijk positief. “Steeds meer bedrijven straten mechanisch”, constateren de inspecteurs. “Zo beperken zij de lichamelijke belasting van hun medewerkers.”

    In 2014 trof de Inspectie bij 39 procent van de inspecties handmatig straten aan, in 2010 was dit nog 49 procent. Werknemers voeren nog altijd werk handmatig uit, dat ook mechanisch gedaan kan worden. “Het percentage kan dus omlaag.” De inspectie richt zich echter vooral tot de opdrachtgevers. Die doen nog niet voldoende om het werk veilig te maken. Bij het uitschrijven van de opdracht moet een opdrachtgever de arbeidsrisico’s van het ontwerp in kaart brengen, waaronder het risico van aanrijdingen bij werk aan de weg. Ook kan een opdrachtgever eisen dat een aannemer zijn werknemers veilig laat werken, bijvoorbeeld door handmatig straten niet toe te staan. “Tot nu toe zijn opdrachtgevers zich nog niet voldoende bewust van hun rol bij het zorgen voor veilige werkomstandigheden.”

    De inspectie kijkt dit jaar samen met partijen uit de branche hoe ze de arbeidsomstandigheden in de sector verder kunnen verbeteren. Ook wordt gekeken naar de blootstelling aan kwarts. Volgens de norm van de branche moet het slijpen of zagen van stenen ‘nat’ gebeuren. Droog werken is tegen de regels. In samenwerking met Ondernemers Bestratend Nederland (OBN) wordt nu onderzocht of nat werken inderdaad veilig is. “Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van water niet voldoende is om de blootstelling aankwarts onder de grenswaarde te houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *