Telegraaf vernietigend over arbeid in tuinbouw

bron:Goedemorgensierteelt.nl
Waar 50 tuinbouwbedrijven zich op gebied van werkgeverschap in de komende uitgave van KAS juist van hun goede kant laten zien, publiceerde de Telegraaf afgelopen weekend een vernietigd artikel over de arbeidsomstandigheden in de tuinbouw. De krant nam een kijkje in het Westland en sprak daarbij zelfs van 'moderne slavernij'.

In het artikel, dat breed werd uitgemeten in de zaterdag-editie, worden voorbeelden aangehaald van medewerkers die onder erbarmelijke omstandigheden in het Westland aan het werk worden gezet. Poolse medewerkers spreken in het artikel over gevaarlijke situaties met machines, extreem lange werkdagen en een buitengewoon slechte behandeling. Tegelijkertijd betalen de medewerkers de hoofdprijs voor een woning die zij met heel veel anderen moeten delen en die van binnen vies en vervallen zijn.

Volgens Hans Thunnissen, eigenaar van het adviesbureau PolskaPorada dat Poolse werknemers in Westland bijstaat, is een propvolle woning vol gebreken geen uitzondering. "Mensen krijgen slechte huisvesting en betalen daar de hoofdprijs voor. Overwerk wordt niet uitbetaald. En korting op zorgpremies steekt het uitzendbureau in eigen zak. Wie klaagt, wordt afgebekt of zelfs fysiek bedreigd. Vervolgens worden ze als oud vuil op straat gegooid”, weet Thunnissen.

Vrijwel niemand durft het aan om naar de rechter te stappen, hoewel de rechtbank afgelopen maand bepaalde dat uitzendbureau VoornePutten 28.000 euro aan achterstallig loon en onterechte inhoudingen moet betalen aan een Poolse werkneemster. Naast slechte arbeidsomstandigheden krijgen Poolse werkneemsters ook nog eens regelmatig te maken met ernstige seksuele intimidaties tijdens hun werk in de kassen. Meerdere vrouwen meldden zich afgelopen jaar met hun ervaringen bij PolskaPorada, maar vanwege hun afhankelijke positie deed geen van hen aangifte.

"Het begint al als de bussen met nieuwe werknemers uit Polen arriveren. Dan vindt er direct een vleeskeuring plaats", vertelt een medewerkster van het adviesbureau. "Gezette, oudere vrouwen worden doodleuk met de bus terug naar Polen gestuurd omdat er zogenaamd geen werk voor ze is, terwijl jonge blonde meisjes ter plekke een baan krijgen aangeboden. Ze krijgen bovendien van sommige uitzendbureaus te horen dat van hen verwacht wordt om netjes opgemaakt op hun werk te verschijnen. Alsof het nut heeft om tomaten te plukken met mascara op", schampert de medewerkster. „"et liefst nemen ze Polen in dienst die de Engelse taal niet machtig zijn. Dat doen de bureaus bewust, omdat zulke werknemers moeilijker hulp kunnen zoeken en lastiger informatie kunnen inwinnen over hun rechtspositie in Nederland."

Uitbuiting speelt volgens de Telegraaf al jaren een rol in met name de agrarische sector. Justitie, Belastingdienst en de Inspectie IZW houden zich samen bezig met de aanpak van de uitzendbureaus die zich schuldig maken aan zulke praktijken. "Malafide uitzendbureaus kenmerken zich door moedwillige en systematische overtreding van wet- en regelgeving. Agrarische bedrijven kunnen door de inzet van malafide uitzenders goedkoper produceren en concurreren zo op oneerlijke wijze met bedrijven die eerlijk zakendoen. Ook worden hiermee de kansen van Nederlandse werkzoekenden op een baan beperkt”, aldus een woordvoerster van het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie dat strafbare misstanden op de arbeidsmarkt aanpakt.

Lees hier het volledige artikel uit de Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *