Belastingdienst en Inspectie SZW promoten Checklist Schoonmaak

De Belastingdienst en de Inspectie SZW brengen de Checklist Schoonmaak in een online campagne onder de aandacht. De checklist moet opdrachtgevers helpen om hun schoonmaakbedrijf te beoordelen.

Een schoon kantoor voor een lage prijs; een wens van vele bedrijven. Helaas realiseren te weinig opdrachtgevers zich dat een (te) lage prijs kan betekenen dat hun schoonmaakbedrijf het niet zo nauw neemt met de regels. De Checklist Schoonmaak van de Inspectie SZW en de Belastingdienst moet helpen hierin verandering te brengen.

Samenwerking

Bij de ontwikkeling van de Checklist Schoonmaak hebben Inspectie SZW en de Belastingdienst de samenwerking gezocht met schoonmaakbrancheorganisaties: Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en bedrijfsdiensten (OSB), de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS) en Schoonmaken is een Vak (SIEV!). De Checklist Schoonmaak geeft enerzijds handvatten om een schoonmaakbedrijf te beoordelen. Anderzijds probeert het opdrachtgevers bewust te maken van hun eigen rol: ‘Zijn de (lage) schoonmaaktarieven in het contract eigenlijk wel reëel?’

Online campagne

De OSB vestigde in 2016 al extra aandacht op de checklist. De Inspectie SZW en de Belastingdienst brengen de checklist in tot eind april met een online campagne onder de aandacht van opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven. Deze campagne is erop gericht opdrachtgevers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid richting de schoonmaakbedrijven. Dit gebeurt onder andere met korte speelse animaties. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor de mogelijke risico’s in de schoonmaak. Ook promoten de Belastingdienst en de Inspectie SZW de checklist als mogelijk hulpmiddel om problemen te voorkomen.

Eerlijk schoonmaakbedrijf

De checklist bestaat uit 10 vragen en helpt opdrachtgevers om hun schoonmaakbedrijf te beoordelen. De opdrachtgever is er namelijk medeverantwoordelijk voor om een bedrijf in te huren dat volgens de wet- en regelgeving werkt. Werkt een schoonmaakbedrijf niet volgens de regels? Dan is een opdrachtgever in sommige gevallen aansprakelijk als het schoonmaakbedrijf zijn zaken niet op orde heeft. Met de checklist vergroten opdrachtgevers de kans dat zij werken met een eerlijk schoonmaakbedrijf.

Schoonmaakbrancheorganisaties

De checklist is een hulpmiddel, maar biedt geen garantie. Wel is het zo dat wanneer een schoonmaakbedrijf aan alle tien de punten van de lijst  voldoet, de kans groot is dat het schoonmaakbedrijf eerlijk werkt. De Belastingdienst adviseert opdrachtgevers de punten regelmatig te controleren en alert te blijven op signalen van misstanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *